Search
Close this search box.
OVER DE AUTEUR

René Vermeir is als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de politieke en diplomatieke geschiedenis van de vroegmoderne tijd en verricht vooral wetenschappelijk onderzoek over de betrekkingen tussen Spanje en de Nederlanden in de 16e-17e eeuw. Daarnaast koestert hij een grote belangstelling voor de socio-culturele geschiedenis van rond 1900. Recente boekpublicaties van zijn hand zijn Vrijmetselarij en vooruitgang. De Gentse progressistenloge La Liberté (1866-1966), Brussel, 2016 (i.s.m. Jeffrey Tyssens), Recueil des ordonnances des Pays-Bas, deuxième série. Règne de Philippe IV (1621-1665), Brussel, 2022 (4 dln.), en  Albert Baertsoen. Protagonist van het fin de siècle, Gent, 2022 (red., i.s.m. Stefan Huygebaert en Johan De Smet).

De technische realisatie van deze online catalogue raisonné was mogelijk dankzij de financiering via het Maatschappelijk Valorisatiefonds van de Universiteit Gent van een project met als promotor dr. Stefan Huygebaert (vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen).
Het Museum voor Schone Kunsten Gent is een onmisbare partner voor het kunsthistorisch onderzoek. De wetenschappelijke bijdrage van hoofdcurator dr. Johan De Smet en de logistieke hulp van Michel Burez (fotograaf) en Ruud Ruttens (grafisch ontwerper) zijn van groot belang geweest voor de inhoud en het uitzicht van deze oeuvrecatalogus.
Financiële ondersteuning vanwege de Vlerick Group garandeert het voortbestaan van deze website op langere termijn. Door de overname van de NV UCO omstreeks 2000 is de Vlerick Group verbonden met de rijke textielgeschiedenis van Gent, waarin de NV Baertsoen-Buysse een prominente rol heeft gespeeld.